Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra
steve_b4
Vador1

#webofical

25/12/2008

La mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra?

Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Segons el meu criteri, actualment seguim sense poder contestar si som fruit de l'herència o l'ambient, però abans caldrà entendre què ens fa diferents de les altres espècies neurobiològicament i com sorgeix allò que entenem per ment, i d’aquí neixen les paraules que tan s’utilitzen al futbol: “La mentalitat”, “tenir mentalitat”, “estar mentalitzat” ... etc.

Mara Dierssen, una neurobiòloga especialitzada en temes propers a la Síndrome de Down, explica que el cervell es va començar a conèixer a partir de l'estudi de lesions: veient quines eren les regions de l'òrgan afectades, com això influïa en el comportament i les sensacions dels pacients.

Actualment hi ha moltes tècniques noves amb les que els processos mentals es poden observar d'una forma molt més científica. Per exemple, el que s'anomenen neuroimatges, reproduccions en les que els científics distingeixen quines regions del cervell estan actuant en funció del que ... se li demani al pacient de fer i, a més, avui dia es pot arribar a determinar quines substàncies químiques o quins gens s'hi estan relacionant.

Però què és el cervell i què és la ment? El neuròleg portuguès Antonio Damasio, al seu llibre L'error de Descartes (del qual ja vaig explicar fa uns mesos “La barra de ferro”) explicava que en realitat és "existeixo, per tant, penso".

Per tant, el primer és que existeixi el cervell i quan tenim aquesta estructura podem pensar. Així doncs, "el que podem considerar com la ment o el món interior, és una col·lecció de funcions del cervell relacionades". Però ... si la ment deriva de l'activitat del cervell i a aquest el configuren els gens, fins a quin punt la nostra condició humana deriva, o no, de la nostra dotació genètica? I la complexitat de relacions neuronals està condicionada també pels nostres gens? Un dels dogmes és que els gens determinen el comportament de tal forma que comportament i genoma serien dues anelles de la mateixa cadena.

Per exemple, en el cas de la síndrome de Down les alteracions cognitives que comporten el retard mental deriven d'alteracions en les estructures funcionals de la cèl·lula. Per estudiar-ho es fan servir ratolins. Es modifica la seva estructura cromosòmica i se'ls fa tenir una trisomia al cromosoma 21 (és el que origina la síndrome de Down, tres cromosomes al 21 enlloc de 2). Llavors se'ls motiva i se'ls presenten situacions en què puguin aprendre tasques, per tal de comparar el ratolí control i el trisòmic.

La doctora Dierssen explica un dels experiments que consisteix en posar els animals a un laberint aquàtic (l'aigua no els agrada gaire, així que tenen prou motivacions per voler sortir-ne) i veure quant triguen a arribar a una plataforma que els permet sortir. A mida que ho fan més cops, aprenen i, per tant, la distància es redueix, fins al punt que ja no aprenen més, arriben al seu màxim. El ratolí trisòmic, en canvi, en les primeres sessions no aprèn res, però després va aprenent una mica.

A més, se sap que quan es produeix aquest aprenentatge, canvia l'estat del genoma en tant que hi ha gens que comencen a fabricar més proteïna. Així, es podrà mesurar aquesta fabricació en relació al que han après. El ratolí control aprèn més i, per tant, sintetitza més proteïna i l'altre menys.

Això ens indica que l'estímul que ha conduït a l'aprenentatge (voler sortir de l'aigua, una petita descàrrega elèctrica o la dificultat per arribar fins al menjar) fan que el ratolí hagi canviat l'estat funcional del genoma.

Els ratolins aprenen ... ho farà el Nàstic? Tinc la sensació que els errors es repeteixen i no es corregeixen suficientment. Crec que hi ha un problema de mentalitat. I la “mentalitat” és la capacitat d’utilitzar les qualitat mentals ... i aquestes són moltes i variades.
(Continuaré en el proper)


(per a ... qui sempre te una bona “mentalitat” davant tot el què li passa)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.