Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra
steve_b4
Vador1

#webofical

21/05/2008

La “barra de ... ferro”.

La “barra de ... ferro”.

Tradicionalment sempre s’ha dit que les emocions, o millor dit, la manca de control sobre les emocions, són la principal causa dels fracassos de la intel•ligència. Les emocions influeixen en el coneixement però ... el coneixement també influeix en les emocions ... i tant!!!

Antonio Damasio, un dels neuròlegs més brillants de l’actualitat, ha demostrat que de la raó a ... l’acció no hi ha pas franc. Fa setze anys, publicava el revelador “L’errada de Descartes” (“gran llibre” que recomano a tothom) on demostrava amb casos reals que la racionalitat humana no pot funcionar deslligada de les emocions.

El cas més excepcional estudiat per l’autor portuguès ... és el de P. Gage, capatàs de construcció de vies ferroviàries que l’any 1848 patí un greu accident en què una “barra de ferro” li travessà el crani (quina sentida!!!). Aparentment, aquest “bon home” sortí il•lès de l’accident però el metge que l’atengué durant la seva recuperació, anotava en el seu historial mèdic que el seu caràcter havia canviat substancialment a partir de la lesió. Què no era el mateix d’abans.

Segons Damasio, l’accident que patí Gage va atrofiar-li la zona cerebral relacionada amb les emocions (zona límbica) de tal manera que el pacient va perdre també la capacitat de planificar i decidir amb agilitat. Anys després, els neuròlegs han demostrat l’existència dels “gutt feelings” que els experts associen a la part de “cervell rèptil” dels humans (la més antiga). Gràcies a aquests tipus d’emocions ... els éssers humans som capaços de reaccionar de forma àgil davant d’alguns estímuls: per exemple ... si, caminant pel Bosc de la Marquesa, confonem en un camí un pal amb una serp, el nostre cervell accionarà ... abans l’emoció de la por ... que no pas la capacitat d’analitzar el cos en qüestió per valorar si val la pena o no espantar-se, buenu ... almenys en mi sempre és així. Es que m’espanto de seguida!!! Des que em va mossegar un gos mentre corria ...

El capatàs ... en sofrir una lesió greu a la zona relacionada amb les emocions, avaluava les situacions i les alternatives del dia a dia de manera únicament racional, cosa que feia que el pacient es submís en llargues disquisicions sobre què menjaria per dinar, a quina hora havia de posar el despertador, quina camisa es posaria aquell dia o quina drecera el portaria abans a casa. Hi ha un altre exemple d’una dona que també va patir un cop al cap ... i que es passava hores i hores a la dutxa ... perquè no era capaç de decidir si s’havia esbandit prou i estava prou neta per eixugar-se. Així doncs, els descobriments recents del “Neuromàrqueting, que evidencien un pes essencial de les emocions a l’hora de decidir comprar un producte, es nodreixen del mateix principi que va defensar Damasio: “les emocions juguen un paper fonamental en el procés de raciocini humà”.

Al nostre cervell es troba l’àrea límbica, seu del nostre món emocional. Allà tenim tot el què sentim (amor inclòs). També trobem ... l’escorça cerebral que dirigeix les funcions cognitives, lingüístiques i lògiques. Els lòbuls frontals controlen els moviments voluntaris i ens permeten fer plans, prendre decisions ... per cert, aquesta àrea te connexions molt estretes amb l’àrea emocional. Unes vies neuronals “superpotents” enllacen el lòbul frontal amb el lòbul límbic, per entendre’s ... connecten la raó i l’emoció. I això és molt important a la nostra vida.

La vertadera intel•ligència, la que acaba ... en conducta, ha de ser una barreja de coneixement i afecte. Un te a veure amb “les dades i les xifres”, l’altre amb els “valors i els sentiments”. No ens podem desprendre de cap de les dues coses.

I tot això ho explico ... per analitzar la visió que cadascun de nosaltres te del Nàstic, i la meva. M’adono que el tinc a l’àrea límbica perquè em costa moltíssim fer un anàlisi racional de la situació. Només sé el “molt” que em fa sentir, el que em fa patir ... però sobretot, el que em fa gaudir i lo important què és a la meva vida avui. No sé que diria Damasio de tot això ... potser també em posaria al seu llibre com a exemple o com a excepció, tot i que a mi no m’ha travessat el cervell cap “barra de ferro”, però de vegades ...

Buenu, no sé ... ho intento portar tan bé com puc ... però això és molt complicat i difícil tot i que hi ha moments de passió i il•lusió desbordant que em fan perdre ... el cap!!! Però reconec què és molt difícil de “portar” ... hi ha moments de tot, i també dies de tot ... de més bons i més dolents.

De fet ... crec que hi ha moltes persones que actuen com si haguessin tingut l’accident amb la “barra de ferro” ... com el pobre capatàs Gage i em sap greu!!! I ara mateix arribo de l’Estadi després de la victòria davant el Sevilla. Crec que ha estat un pas definitiu ... tot i què potser hi ha hagut un altre pas molt important ... que hores d’ara sabem poques persones però es sabrà aviat i serà el pas ... què ens tornarà a posar en marxa el sistema límbic!

(Per l’Elena)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.