Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra

#webofical

07/05/2008

L’autoestima ... i el Nàstic

L’autoestima ... i el Nàstic

Ara tothom en parla.. Tots sabem què és fonamental a la nostra vida. Hi ha autors que opinen que l’autoestima és una “resposta emocional automàtica i global d’estimació o de rebuig cap un mateix”. Per uns altres ...és “el resultat de la suma de les avaluacions que fem sobre la nostra llista personal d’atributs o qualitats”. Al meu entendre ... l’autoestima compren les dues coses alhora perquè te un component afectiu i un altre de cognitiu, i els dos són igual d’importants. M’agrada com la defineix Rojas Marcos, “és el sentiment plaent d’afecte o desagradable de rebuig, que acompanya a la valoració que fem de nosaltres mateixos”.

Aquesta valoració, però, es basa en la nostra percepció més o menys positiva o negativa, de les diverses parts de la nostra persona i de la nostra vida que seleccionem perquè considerem rellevants.

Però anem amb compte i ... no oblidem que, una alta valoració no és sempre una dada psicològica saludable i una baixa valoració no és necessàriament causa d’inadaptació o de tendències antisocials. El que és important a l’hora de catalogar l’apreciació que les persones fan d’elles mateixes és examinar la qualitat dels ingredients que consideren rellevants per a mesurar la vàlua i l’ús que fan d’aquests en el dia a dia. Hi ha persones què en un moment donat de la seva vida ... necessiten un cop de ma!

Tots sentim la necessitat d’acceptar-nos i estimar-nos. Estimar-nos és , a més, sentir-nos responsables davant nosaltres mateixos, acceptar les nostres actuacions com també que la nostra conducta depèn de les eleccions que prenem i no, en la majoria dels casos, independentment de circumstàncies externes. També és tenir cura de nosaltres mateixos: Menjar bé, beure aigua, cuidar la pell, tenir bon pensaments, no preocupar-nos, protegir-nos de l’estrès ... no treballar excessivament, saber desconnectar i fer cas ... de quin ens estima i ens aconsella bé!

La irresistible motivació innata per preservar un bon nivell d’autoestima fa que quan rebem alguna informació que coincideix amb la nostra valoració l’assimilem ràpidament. Però si el missatge que ens arriba qüestiona la bona opinió que tenim de nosaltres, de seguida ens torbem. De fet, la tendència natural és ignorar-la, per protegir-nos davant de “l’atac extern”. Per això molt sovint ens costa acceptar les idees que ens donen ... que fan trontollar aquelles prèvies que tots tenim.

Les investigacions de la psicòloga americana Shelley E. Taylor demostren que una opinió positiva d’un mateix, tot i no ser del tot realista, és un tret característic molt útil, perquè ens ajuda a superar les adversitats del dia a dia, a alimentar l’esperança, a sentir-nos satisfets de la vida. Una estratègia que ens pot servir per a reforçar la nostra autoestima consisteix en valorar els aspectes positius d’un mateix. Però tot això que diu ... cal fer-ho amb mesura, defugint d’exageracions i sobretot evitant que es produeixi un desequilibri.

Està molt bé valorar-se a l’alça, sempre i quan es faci amb una certa mesura, però que seria de nosaltres sense els altres? Jo no m’imagino sense estar prop de les persones que m’estimo, i quan dic prop ... no vull dir físicament, vull dir afectivament, clar! La connexió entre autoestima i les relacions afectives és de doble direcció. Gairebé totes les persones que gaudeixen de la capacitat per mantenir bones relacions consideren que aquests vincles constitueixen un component fonamental del concepte de sí mateixes i sumen punts en la seva autovaloració. Alhora, les persones amb una autoestima saludable se solen connectar millor i acostumen a desenvolupar bones relacions amb els altres i se senten més segures i confiades en situacions d’intimitat que no pas els que s’infravaloren o els que tenen unes altes autovaloracions que estan basades en qualitats narcisistes de domini i de poder sobre la resta. Totes les relacions afectives, siguin del tipus que siguin, requereixen “manteniment”, adaptació i capacitat de resistència per part dels seus integrants.

Em fa que el Nàstic és un equip amb una autoestima feble, i això té molt a veure amb el paper del públic que setmana rere setmana anem al Nou estadi. Es transmet la manca de confiança? I tant!!! I el nerviosisme? Més encara. I la falta d’expectatives? També! Em fa que aquest any ... acabi la lliga com acabi, hem fallat tots. Segurament ... la directiva, el cos tècnic, els jugadors, la premsa i els seguidors. No estic a la directiva, encara menys al cos tècnic, no sóc jugador –tot i que algun dia hauria saltat a la gespa-, no sóc de la premsa ... però no he fallat ni un sol dia al camp. I reconec que des del principi ha faltat ... seguretat, confiança, alegria, convicció, afecte ... en definitiva ens ha faltat trobar l’autoestima saludable.

Vam començar amb una autoestima exagerada (narcisista) per acabar amb una baixa autoestima ... i així els projectes no poden anar bé. Crec que hauríem d’aprendre i reflexionar.

D’aquí al final hauríem de fer un esforç tots plegats!

(Per a qui ... malgrat les coses de vegades no són fàcils no renuncia a tenir il·lusió i a tirar els projectes endavant i del carbassó ... fa una “quiche”)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.