Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra

#webofical

16/03/2008

La voluntat i la ... inconstància.

La voluntat i la ... inconstància.

Per a la psicologia la voluntat és la capacitat humana de determinar-se a actuar per raons i motivacions internes. Quan la psicologia empírica estudia la motivació, tracta la voluntat, no com a facultat de la ment, sinó com a conjunt de totes aquelles variables que expliquen les condicions en què se suscita i regula la nostra conducta.
Fa anys ... es deia que era una “facultat innata”. Avui, els estudiosos del tema parlen de la voluntat com el conjunt de quatre habilitats apreses: Inhibir l’impuls, deliberar, decidir i mantenir l’esforç.

A mi m’agrada especialment la definició que ... la voluntat és la motivació intel·ligentment dirigida. Estic convençut que intel·ligència i voluntat tenen moltíssim a veure encara que de vegades no ho sembli.

A la nostra consciència arriben moltes incitacions, desitjos poderosos i de vegades contradictoris, com per exemple ... tinc “ganes d’anar a córrer el diumenge al matí ben aviat” i m’encanta “quedar-me al llit quan em desperto”. Què faig doncs? Aquí entra la voluntat. És com una veu que dirigeix la nostra conducta després d’haver fet una avaluació. És com una mediació entre el desig i l’acció. Les persones que no tenen voluntat ... podríem dir, que passen directament a l’acció.

Ara bé, aquesta “veu interna” que tots tenim com avalua? Quins criteris te? Estem parlant de criteris universals? La resposta no és gens fàcil. Davant de qualsevol pensada, aquesta veu interna ... la compara amb la seva taula d’avaluació (tots tenim una) i, en conseqüència, la bloqueja o la permet seguir endavant. Això és el que s’anomena decisió. El següent pas és l’acció.

A la vida de cada dia ... si el nostre criteri no és correcte la voluntat fracassa! Hi ha tot un seguit d’exemples de fracassos de la nostra voluntat: les addicions, les pors, la impulsivitat, les indecisions ... i la inconstància.

D’això vull escriure avui: de la inconstància. De vegades hem de prendre una decisió puntual: Faig croquetes (la recepta de l’àvia clar!) ... o una truita de carbassó? Aquesta decisió s’esgota en sí mateixa. És ràpida! Però d’altres hi ha decisions que ens comprometen a projectes llargs, i que per tant exigeixen una renovació de la decisió i sobretot persistència. Si acabem l’esforç abans d’hora ... això és la inconstància.

En els infants de menys de 18 mesos podem observar diferencies significatives en la seva capacitat d’atenció i perseverança. Es tracta probablement d’una característica comportamental ... que després s’enforteix o es debilita, mitjançant els hàbits oportuns, però les desigualtats entre ells són fàcilment visibles!

En la inconstància influeix ... la capacitat per suportar l’esforç. No tothom ho fa de la mateixa manera. De fet, la psicologia esportiva i la medecina han cridat l’atenció sobre l’aprenentatge de l’aguant (toughness), sobre l’entrenament per suportar l’esforç com un complex efecte fisiològic i psicològic, en el qual intervenen el sistema nerviós, el muscular, l’endocrí ... i lògicament la ment.

La inconstància és un fracàs ... però també ho és el seu contrari, la tossuderia. Aquells que han fet un sacrifici important del tipus que sigui (temps, esforç, diners ...) per assolir un objectiu tendeixen a continuar-lo fent tot i que els suposi més pèrdues que guanys. La tossuderia pot ser molt perillosa.

La força de voluntat en abstracte no és ni bona ni dolenta. El millor és una voluntat intel·ligent que sàpiga quan hem de ser perseverants ... i quan és millor desistir. Aquí està la clau!

Per això deia al principi que la voluntat i la intel·ligència estan molt relacionades. Una persona incapaç de controlar els seus pensaments ... no pot ser gaire intel·ligent, però tampoc ho serà ... la persona que s’obstini en una idea fixa.

Potser hi ha qui pensarà que avui m’he oblidat d’escriure del Nàstic i que “me n’he anat de l’olla” ... jo discrepo, crec que des del principi estic parlant d’ell. De fet, sempre que escric Des del meu racó ... parlo del meu equip, l’únic que passa és que de vegades ... potser m’enredo una mica. Tant se val, no ho sé fer d’altra manera. O sí, però no vull.


(Va per tu, perquè sé q no t’agrada perdre i ets intel·ligent!)


Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.