Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra
Vador3
steve_b2
moltnastic2
Simant1

#webofical

01/01/2008

La ... decisió (Part 1)

La ... decisió (Part 1)

He de reconèixer que el títol ... és més de pel·lícula tipus “el caso Burne” que no pas d’article d’opinió dedicat, al menys relativa i tangencialment, al Nàstic, però fa dies que dono tombs ... que de vegades cal prendre decisions i el fet de “no prendre-les” ens pot perjudicar, i de quina manera!!!

Quan les coses no van com un espera, hi ha dues opcions:
La primera ... intentar fer alguna cosa perquè millorin ... i la segona, esperar a veure què passa. Deixar-se portar per la inèrcia. De què depèn la tria? Bàsicament ... de la personalitat i els costums de cadascun ... però també del que t’importi “allò que no va com tu esperes”. Quan és alguna cosa que no ens importa gaire ... tant és el que passi, però en canvi, quan és important ... no podem consentir que se’ns escapi de les mans.

Quan parlem “d’importància” ho fem lògicament de “valoracions” ... i aquí els sentiments tenen molt a dir. I paradoxalment o no, no estic segur, els sentiments no són un bon company de viatge a l’hora de decidir. Buenu ... no estic segur. Depèn!!!

Quan alguna cosa no va com jo espero, sóc partidari ... de prendre alguna decisió. No m’agrada quedar-me de braços plegats i esperar. Ara bé, normalment el fet de “prendre una decisió” no vol dir de cap manera que aquesta hagi de ser dràstica, radical o trencadora. Al contrari ... em sembla que la resolució ha de tenir com a objectius ser constructiva i recuperadora, sempre que sigui possible.

Què vol dir decidir? Què és prendre una decisió?
Una “decisió” hauria de ser un acte voluntari, l’últim moment anterior a l’execució, després de la deliberació i l’elecció. Normalment s’identifica amb aquesta última, per la qual cosa s’entén com l’elecció del tipus de acció que es va a realitzar. Si no hi ha alternatives ... la decisió és obligada, per tant el fet de decidir hauria de portar implícit el concepte de “tenir la capacitat de triar”.

Decidir suposa diferents possibilitats d’actuació, de manera que, segons la teoria de la decisió, o de “l'elecció racional”, parteix del supòsit que una persona tria o decideix entre diverses possibilitats o opcions, segons un ordre de preferència perfectament ordenat, amb tota la informació disponible i amb total capacitat de raonar adequadament. (aquestes variables són imprescindibles, eh?)

Aquestes estratègies racionals de decisió s’apliquen, no obstant això, a tres situacions possibles:

1.- A una situació de certesa, en la que una persona, disposant de totes les dades rellevants, es decideix per aquella actuació les conseqüències de la qual li satisfan més o considera més favorables.

2.- A una situació d’incertesa, en la que la persona ha de decidir entre actuacions el resultat de les quals ignora per complet.

3.- A una situació d’informació parcial, en la que només es coneix la probabilitat de les situacions resultants, i que també es denomina decisió de risc.

L’estratègia racional adequada per a les decisions del primer tipus la defineix la regla d’actuar segons el resultat més desitjat i valorat. És la més fàcil d’executar!!!

En la situació d’incertesa, se segueix l’estratègia de maximitzar el millor resultat, estratègia que també s’anomena del “jugador”, o la “d'anar a cop segur”, que decideix optar pel resultat millor dels menys valorats.

Per a les decisions del tercer tipus, en les que la informació de què es disposa es valora amb probabilitats, es recorre ... al “principi de maximització de la utilitat subjectivament esperada”, la noció bàsica de la qual és la de valor volgut. En aquest cas, la teoria de la decisió ajuda a establir quina és la decisió a què atorguem major valor volgut. La racionalitat consisteix, llavors, a combinar de la millor forma possible els propis desitjos i les conviccions o creences, expressades ... en probabilitats.

Tots sabem també que .... de vegades costa prendre algunes decisions ... sobretot per que algunes poden ser doloroses i ens podem fer mal. També és cert però, que gràcies a “algunes decisions” preses en el moment adequat ... s’han aconseguit fites importants i redreçar “naus ... que anaven directes a l’iceberg”. I no ho dic pel Titànic.

Ara bé, sempre que es pren una decisió cal reflexionar, valorar els “pros i contres” (el que ara es diu “punt forts i febles”) resoldre els dubtes, afrontar la incertesa (això per mi és el més complicat) ... però sobretot ser valent. I ser valent no vol dir de cap manera ... ser imprudent, sinó més aviat el contrari. Per resoldre les situacions que no funcionen ... cal tenir la voluntat de fer-ho la qual cosa és símptoma de que t’importen.

A la segona part d’aquest article ... us explicaré una teoria molt interessant, la de D’Zurilla i Goldfried que eren dos ... autors amb “xispa” i sabien molt de solucions de problemes i de prendre decisions!!!

(el dedico a qui llegeix entre línies ... i va més enllà de les lletres)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.