Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra

#webofical

07/11/2007

L’ataràxia i ... el Nàstic

L’ataràxia i ... el Nàstic

Està clar ... és una paraula grega. No podia ser d’altra manera, però en realitat què vol dir? Les enciclopèdies que he consultat la defineixen com ... la disposició de l'ànim, gràcies a la qual assolim ... l'equilibri emocional, mitjançant la disminució de la intensitat de les nostres passions i desigs ... i la fortalesa de l'ànima davant l'adversitat, i així ... finalment assolir “la felicitat”, que és l’objectiu últim dels filòsofs grecs. Buenu ... i de tothom!!!

Jo no sé si mai he pensat seriosament que és per mi “la felicitat”. Tinc molt dubtes ... crec però, que si m’ho preguntessin diria ... que és allò què sempre busquem, tot i què de vegades ens entestem a buscar “quimeres i utopies” i és molt més senzill. La felicitat ... es troba en els petits moments que et fan somriure, o que els recordes ... somrient, encara que sigui interiorment. I per saber quan un somriu ... cal mirar-lo els ulls. Es somriu amb els ulls ... el que passa es que de vegades els llavis acompanyen. Els ulls no enganyen quasi mai, en canvi els llavis ...

Com deia ... l'ataràxia és, per tant, tranquil·litat i serenitat en relació amb la raó i els sentiments. I això ... te a veure amb el desig, perquè és tot el contrari.

Epicur va ser ... el que avui podríem definir com un “top-ten” en desitjos i en sabia molt. Com una mena de Roger Fereder. Els classificava en dos grups:

Els desitjos que anomenava “Naturals necessaris”, com menjar, respirar, beure, dormir (hi ha qui es desperta ... i se’n torna a dormir!!!) i els “Naturals no-necessaris” que serien els relacionats amb la cultura i l’entorn social. M’abstindré -per prudència- de posar exemples perquè tots ... sabeu quins són.

Segons ell, la felicitat s'aconsegueix mitjançant l'autosuficiència de la persona, i el rebuig dels desitjos naturals no-necessaris. L'ataràxia seria l'estat de tranquil·litat espiritual, pròpia de qui sap distingir els desitjos naturals necessaris, i allunyar-se dels que no ho són. Un dels seguidors més importants (i “radical” quasi ... com un “ultra” del futbol) de Epicur va ser Diògens. La història conta que vivia dins un barril –que per cert, no era de cervesa- sol i completament despullat.

Hi ha diverses "llegendes" que simbolitzen molt bé la filosofia d'aquest personatge, i expliquen perfectament l'ataràxia. Recordaré la més famosa:

Estava Diògens menjant llenties, quan el veié el filòsof Aristipo que vivia confortablement a costa de “servir el Rei”. Aristipo li va dir: "Si aprengueres a servir el rei, no hauries de menjar aquesta porqueria de llenties" Diògens respongué: "Si haguessis tu après a menjar llenties, no hauries de ... servir al rei" .

Al futbol ... de vegades cal força i intensitat i ... en d’altres cal serenitat i calma (quan es va a llençar un penalty). Al tennis ... succeeix el mateix, en diferents moments del partit o inclús dins el mateix punt ... podem necessitar combinar força, estratègia, emoció i intel·ligència per a donar precisió a cadascun dels cops, per assumir riscos relativament calculats o per organitzar l’estratègia del partit.

Tot això perquè ho dic? Per que realment per mi és molt “complicat” tenir una actitud d’equilibri emocional amb el Nàstic, i aconseguir disminuir la intensitat de les meves passions i desigs ... i potser és “natural no-necessari” ... però per a mi és “natural necessari”. Sí, com dormir, beure i menjar. Buenu en realitat el Nàstic és sobretot ... desig.

Hi dono molts tombs a tot el què està relacionat amb el Nàstic, i quasi sempre ... amb connotacions positives, tot i que algun cop, com tothom ... em puc “ofegar en un got d’aigua” però poso els sis sentits ... perquè no em passi i la majoria de cops ho aconsegueixo.

No sé si la filosofia grega te molt a veure amb el Nàstic. Tampoc si ho te amb mi. Jo sí que estic lligat al Nàstic. Amb un sentiment únic ... i diferents emocions que en el fons m’ajuden a sentir-me cada dia bé i més connectat a ell. Perquè en el fons ... tinc la voluntat i el convenciment de fer-ho i me’n sento orgullós ... tot i que de vegades em costa portar-ho amb la “normalitat” que jo ho voldria fer perquè l’ataràxia no m’acaba de funcionar correctament ... almenys això crec!!!

L’ataràxia? Pels altres!!! Jo no la sé gestionar.
Per a mi .... està clar, el desig!!!

(Aquest ... no goso dedicar-lo tot i què ho faria amb molt de gust)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.