Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra

#webofical

17/04/2007

PARLEM O ... CONVERSEM?

PARLEM O ... CONVERSEM?

Conversar és una de les activitats que donen sentit a la vida. M’encanta fer-ho, i tot i ser molt complicat ... tinc amb qui practicar-ho. Sóc afortunat!!! He volgut buscar al diccionari el seu significat i he entès “parcialment” perquè m’agrada tant. Conversar segons Pompeu significa “entretenir-se amb algú parlant”. No sóc cap expert i molt menys cap especialista en llengua, però no estic del tot d’acord amb la definició que he trobat. Vull matisar una cosa. Clar que m’agrada entretenir-me ... i fer-ho parlant és fantàstic. Però per conversar també cal “escoltar”. És imprescindible. He notat a faltar aquesta paraula a la definició.

El nostre cervell està especialment preparat i dissenyat per les relacions, i quin és el paradigma de la relació? Sense cap mena de dubte, la conversa. Parlar i escoltar, mirar i ser mirat, en definitiva DONAR i REBRE. I això fer-ho compartint un espai i un temps.

I amb això no vull dir que no es puguin tenir “converses” telefòniques o virtuals (internet), que també ho són ... però buenu, jo diria que són com una cervesa sense alcohol, que estan bé o regular ... però, no cal insistir, no? Em sembla que alguns ja saben que penso referent a la cervesa. A la conversa, “lo seu” és mirar-se als ulls i fer-ho en temps real i anar observant les accions i reaccions de l’altra persona!!!

Per gaudir d’un bon estat d’ànim és necessari desplegar les nostres habilitats comunicatives, tant les verbals com les no verbals. A la conversa les podem emprar ambdues. Si bé és cert que el contingut del que diem i escoltem és important, i això bàsicament ho fem a través del llenguatge verbal, tot el que l’acompanya (mirada, somriure, expressió facial, volum i to de veu, cos, etc.) o més ben dit, el llenguatge no verbal, és el que ens dona la informació més significativa. Diuen que la informació que ens dona el llenguatge no verbal és aproximadament el 70% de la comunicació.

Una conversa agradable i tranquil·la ... és el millor del món. Ara parlo jo, ara ho fas tu, ara t’escolto, ara m’escoltes, ara et miro, ara ho fas tu, i noto com ho fas ... fas que “sí” amb el cap o que “no” ... somrius ... i a mesura que anem parlant flueix la conversa. Una infinitat d’emocions agradables passen del nostre cervell al nostre cos, i fins i tot ens sembla que respirem millor, que el cor batega més a poc a poc i segur que ens trobem molt i molt bé. Conversar te efectes terapèutics demostrats científicament i que ara no explicaré perquè m’allargaria molt. Si al damunt ... al llarg de la conversa apareixen els somriures i el sentit de l’humor ... ja estem parlant de “matrícula d’honor”. Això sí que costa!!! No és gens fàcil trobar persones amb les que conversar en aquestes condicions ... però n’hi ha, i tant!!! Jo en tinc!!!

Això sí, es tracta que hi hagi un equilibri entre parlar i escoltar, perquè els qui formem part de la conversa ens sentim còmodes i trobem espai per a participar. Donem senyals amb paraules o gestos que estem escoltant, puguem mantenir el contacte ocular, en definitiva ... ens deixem portar per les emocions, i no ens adonem dels torns. Quan ens oblidem de qui parla i qui escolta ... hem arribat al “nirvana” de la comunicació ... estem al cel.

Una bona conversa per a mi és un regal, no un plaer (això és una altra cosa). Quan la veu adopta uns sons carregats de les emocions que portem amb nosaltres, és màgica i en poca estona és capaç de transformar la mica de negativitat en actituds positives que ens fan sentir molt millor. Quants cops ens sentim malament i únicament unes paraules afectuoses aconsegueixen canviar la nostra actitud? És l’efecte de les paraules, és el valor que donem als qui ens les diu ... és el pilar de les relacions humanes. Si som bons observadors de vegades podem notar que l’altra persona es queda sense veu (és una forma de dir-ho) ... o li tremola, o s’enfosqueix perquè alguna cosa l’ha disgustat, o es torna més viva si alguna cosa l’anima.

En una conversa agradable trobem aquelles gotes d’amabilitat i afecte que en molts moments ens fan falta, aquella fragància de la intimitat, de l’empatia que podem detectar en el somriure dels ulls que ens miren. És una de les activitats més saludables, ja que manté el cervell en el seu millor estat. Ben portada és fascinant i te uns efectes contundents. No podem oblidar que el nostre cervell emocional està dissenyat per processar la missatgeria de l’afecte i aquest tipus de comunicació cara a cara que, únicament es dona a la conversa.

Necessitem cares, ulls, somriures on descansar la nostra mirada, on posar els nostres desitjos de relació i d’intimitat. Tots necessitem interactuar i necessitem descobrir signes d’afecte, d’amabilitat i de tendresa, és a dir, emocions positives cap a nosaltres. He llegit en algun lloc que les persones necessitarien diàriament 45 minuts de conversa per sentir-se bé. Ja ho sabeu, doncs!!!

Avui un altre cop. Sovint quan acabo d’escriure em pregunto si escric a la web adequada. Sempre però la resposta és la mateixa: Quan escric el que escric ... jo ho associo al Nàstic. No sé ben bé per què, no sé quin és el motiu que ... m’impulsa a fer aquesta associació. És molt probable que la resposta sigui que quan parlo d’emocions, afecte i sentiments ... penso en el Nàstic, en el meu ... en el que porto dins i tant em costa compartir, i potser aquesta és la única manera que trobo de fer-ho.

Sí ... segurament és per això!!!
Dues paraules importants a la meva vida: conversa i Nàstic.

No hi res millor que començar una conversa ... mirant als ulls i somrient o rient. En la comunicació, és fonamental, interpretar el llenguatge no verbal perquè hi ha qui és molt “formal” i s’estima més que intueixis i endevinis ... que manifestar obertament els seus sentiments. Cal respectar-ho però, perquè no deixa de ser ... una “altra manera” de comunicar, l’únic que cal és saber interpretar el que ens volen dir.

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.