Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra

#webofical

11/04/2007

QUÈ VOL DIR ... SER FRÀGIL?

QUÈ VOL DIR ... SER FRÀGIL?

Ja fa dies que volia escriure sobre “la fragilitat”. No sé ben bé perquè. No sé si és que penso que el Nàstic és fràgil, o al revés, que el fràgil sóc jo. No estic segur. El que sí crec és que a la vida, les experiències han de servir per millorar, sempre i quan acceptem la nostra fragilitat amb serenitat i intel·ligència.

Hi ha qui pensa què per sobreviure amb garanties en qualsevol àmbit de la vida cal ser competitiu, segur de sí mateix i agressiu. D’aquesta manera sembla que es pot assolir un nivell de supervivència i èxit que impliqui el reconeixement de les altres persones i en conseqüència d’un mateix. El problema és que actuant sota aquests paràmetres la personalitat es fonamenta en criteris superficials i enganyosos, amb les conseqüències que això pot comportar a mig o llarg plac per l’equilibri emocional.

Hi ha d’altres que asseguren que per sobreviure i ser feliç en primer lloc necessitem enfrontar-nos a nosaltres mateixos amb la sinceritat necessària (què difícil és això!!!) per a reconèixer els propis límits, i viure’ls sense por, interpretant-los com el que són, una part de la nostra persona.

En definitiva es tracta de sentir “la nostra fragilitat” com un aspecte inherent a la conducta humana. Quan diem que una persona és fràgil volem dir que és feble, delicada, vulnerable ... què pot ser ferida o danyada. Jo crec que en major o menor mesura tots som fràgils, almenys davant d’algunes situacions.

El reconeixement d’aquesta fragilitat i vulnerabilitat té dues dimensions, una d’individual i una altra de social.

Tots pensem que ens coneixem perfectament. Què sabem com som. Això no és del tot cert. Cadascun és ben diferent de com pensa que és. A veure si m’explico. Existeix una prova típica en la psicologia divulgativa que és agafar a tres persones diferents que ens coneguin molt bé i ens defineixin amb sinceritat i sense por. Podrem comprovar que les versions d’aquestes tres persones tindran molt més en comú que la descripció que nosaltres ens faríem. És increïble aquesta prova!!!

Per què? La resposta és relativament senzilla: Quan ens descrivim pensem més en el “Jo ideal” que en el “Jo real”. Quan fem introspecció i ens apropem al “Jo real” descobrim fragilitats, debilitats i vulnerabilitats que ja coneixíem (intuíem) però que ens costa reconèixer perquè fer-ho implica un retrobament amb el que menys ens agrada de nosaltres mateixos. És dur!!! És més fàcil conviure amb l’ideal que amb el real. És el que fem la majoria.

El més convenient i saludable, és que l'individu reconegui les seves limitacions i les assumeixi amb esperit de superació, entenent-les com un fet incontestable i com a part irrenunciable de la seva personalitat.

D'aquesta manera, potser lamentarà haver experimentat fracassos, però els integrarà en la seva trajectòria personal, aprendrà d'ells i no se n'avergonyirà perquè almenys podrà argumentar que ha intentat millorar la situació. Això ens permetrà disposar d'informació que ens facilitarà millorar en futures circumstàncies i ens ajudarà a evitar la repetició dels errors comesos.

L'altra dimensió, la social, consisteix a aconseguir que no ens importi excessivament aparèixer davant els altres com a vulnerables. Tampoc no es tracta de ser autocompassius, d'immolar-se davant dels altres i de pregonar les nostres misèries. No és això!!!

En el nostre entorn social hi ha persones que ens aporten poca cosa o a les quals importem poc i, per què no dir-ho, altres que fins i tot s'alegren dels nostres mals. Òbviament, no constitueixen el millor terreny per a sincerar-nos-hi. Hem de seleccionar els àmbits mereixedors d'aquests actes de sinceritat. Cadascun te els seus i aquests són diferents, però generalment podríem parlar del familiar (en alguns casos) i del d’amics (la majoria) amb qui mantenim una relació estreta, davant dels quals hem de posar en pràctica aquesta exhibició mesurada del nostre jo més íntim.

És un exercici molt positiu ... transmetre les nostres limitacions; això sí, sense atropellar l'altre amb un cabal torrencial de dures confessions. Hem de saber mesurar la nostra sinceritat, per tal de no espantar ningú i per a aconseguir un doble efecte positiu: que ens coneguin millor i que puguem viure d’acord a la nostra autèntica manera de ser, sense seguir els criteris a què ens obliga la imatge que els altres tenen de nosaltres o la que nosaltres, equivocadament, hem contribuït a generar.

De fet, ens sentim millor amb els qui es mostren propers i accessibles i ens consideren mereixedors d'escoltar les seves confidències. I al contrari, resulten menys atractius de compartir el nostre temps aquells que, per la seva aparença de fortalesa, no semblen necessitar-nos per a res.

I us pregunto ... creieu què el Nàstic és fràgil?


(No sé si he estat capaç d’explicar-me adequadament. He parlat de persones, però tot el que he dit es podria aplicar perfectament ... buenu, no ho diré jo. Ho deixo ... a les vostres mans. Segurament hi ha qui pensa ... que en alguns moments “ja em val”. Probablement no li falti raó!!!)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.