Entra Registrar-se

#TermicGAS

Els millors Porra

#webofical

23/01/2007

L’EFECTE . . . NÀSTIC

L’EFECTE . . . NÀSTIC

Jo ... “ja sé” ... i soc del tot conscient que hi haurà qui pensarà que no estem en el millor moment per parlar de sentimentalismes, d’enamoraments, d’emocions ... però també qui em coneixeu, ho sabeu, jo discrepo. És, veritablement, molt fàcil parlar dels sentiments quan les coses van bé (perquè tots són agradables) però jo, que reconec que m’agrada fer “d’advocat del diable”, estic convençut que és precisament en els moments complicats ... quan cal aprofundir dins nostre, i així ho faré avui explicant el que per a mi és l’Efecte ... Nàstic.

A veure per on començo ... si ja ho sé!!! Pel principi (com no pot ser d’altra manera). El concepte “Trastorn” no necessàriament vol dir malaltia o patiment. Tot i què no és un terme, diguem-ne massa precís, normalment s’utilitza per a identificar la presència d’un comportament o d’un grup de símptomes identificable que interfereixen en l’activitat d’un individu.

Un trastorn, com ho diria ... és una alteració profunda de l’ordre, de l’organització ... de l’interior d’alguna persona. Malgrat aquesta l’explicació la definició no necessàriament, sempre, ha de tenir connotacions negatives, més aviat al contrari, estic convençut que en el cas del que escriuré ... “l’Efecte Nàstic” és com una mena d’inquietud, de sensació de benestar generalitzada amb conseqüències positives. Almenys a mi m’aporta un estat anímic general de felicitat i sensacions agradables, però reconec ... què també m’altera el meu ordre intern. Jo crec que en general soc (o era) una persona bastant ordenada, serena i reflexiva, però amb el tema del Nàstic, estic perdent amb relativa facilitat el seny!!! La veritat, potser no l’he tingut mai ... tampoc no ho sé!!!

A veure ... l’Efecte Nàstic no és ben bé un trastorn ... però crec que en alguns casos més greus el pot ocasionar (no sé si en el meu cas). No és fàcil de definir, però diria que és com ... una mena d’estat d’ànim que poden presentar algunes persones com a conseqüència de la seva devoció i estima al Nàstic. Habitualment es descriuen símptomes físics i psíquics, per tant, es tractaria d’un desordre PSICOSOMÀTIC:

Anem per parts:

Símptomes físics: Comença amb un estat generalitzat de nerviosisme abans d’anar-lo a veure, un comportament caracteritzat per la reiteració de determinades accions (de vegades repetitives), moltes ganes de parlar del Nàstic, necessites informació, de vegades tens idees obsessives, i en alguns casos més greus, tremolor en la veu, cansament a les cames, opressió al pit ... suor freda que et recorre l’esquena, però sobretot els símptomes físics més característics ... són, segons alguns testimonis (i jo en dono fe), uns ulls molt expressius (mirada de felicitat) i un somriure a la boca gairebé permanent. És com una mena d’enamorament!!!

Símptomes psíquics: Hi ha una distorsió en la percepció dels fets i les coses del teu voltant, ho veus tot com ... diferent, ansietat ocasional, presència del sentiment d’alegria (en els casos més greus ... fins i tot ... d’eufòria) abans, durant i sobretot posterior a anar-lo a veure’l, sensació de serenor, i una mena de benestar ... satisfacció, confort ... que et fa sentir com si t’haguessis pres una dosi d’ibuprofeno (com a mínim de 1000 mg).


Independentment dels resultats, tota aquesta simptomatologia es repeteix cada cop que l’has de veure, o que tens expectatives de veure’l. És un sentiment difícil de compartir i sempre et queda la sensació que no val la pena explicar-lo a ningú (jo almenys no m’atreviria, ufff em prendrien pel que no soc ... o pel què soc, no ho sé!!!), perquè penses que no hi ha cap persona que sigui capaç d’entendre el que desitges, vols i sents. Per tant, el fet de no poder-lo compartir amb ningú, et dóna una sensació de solitud ... que en alguns casos pot agreujar i dificultar el pronòstic, buenu, amb el propi Nàstic ... potser sí que ho podries compartir, però ...

Les persones que sentim aquest Efecte Nàstic, tenim la percepció d’estar acompanyats tot el dia, és com una mena de fragància (perfum) que t’acompanya allà on vas. És una sensació serena de benestar que impregna tot el que fas, encara que aparentment no tingui res a veure amb el Nàstic ... ho acabes relacionant, sembla que tot ho facis amb el mateix objectiu: sentir-te més prop d’ell.

La veritat, en el meu cas això és un problema ... perquè hi ha moments que m’obsessiona una mica ... i jo tampoc no ho vull, però no hi puc fer-hi res ... i a banda, el pronòstic no es massa optimista ... em temo que és crònic!!! Sí, quan t’aixeques al matí, molt aviat ja et venen al cap determinades idees ... i a la nit, quan ja tanques els ulls per a dormir ... també el darrer pensament que tens ... en fi, ja saps, oi? Sí, a lo millor tinc “un bonic somni” però jo el que vull són fets!!! Tot i que ... em sembla que hauré de conformar-me amb somniar!!!

El més curiós de tot és que (segons expliquen –i també torno a donar fe-) les persones què estan sota l’Efecte Nàstic, quan s’adonen de la importància de la seva dependència ... ja és massa tard per posar remei. Tampoc no sé si volen sortir-se’n, jo particularment, estic molt bé com estic, i hores d’ara no voldria ni podria fer una altra cosa. Mira, puc fer el que faig ... aprendre a viure i conviure amb aquest perfum!!! Un aroma que el sento durant tot el dia, faci el que faci, sigui on sigui i estigui amb qui estigui ... és com una essència de roses!!! És com una “Eau Sauvage de Christian Dior”, uffff és que la sento tot el dia!!! Inclús de vegades penso que tothom que tinc al meu costat ... pel carrer, a la feina, al super ... sent el perfum amb la mateixa intensitat que jo i me’ls quedo mirant una mica més del que toca ... tot esperant que em diguin alguna cosa, com si jo fos el responsable!!!

Quan penso en el Nàstic només venen al meu cap emocions i sentiments agradables ... no té res a veure el que passi al club, si hi ha dificultats, si les coses no van prou bé, si podrien anar millor, si van fantàsticament ... és com estar dalt d’una palmera ... veus les coses des d’una perspectiva ... diferent. Sí, i des d’aquesta perspectiva, arribes a pensar que el responsable d’aquest ENCANTERI ets tu mateix quan en realitat jo penso que és el propi Nàstic, com en els “contes de fades”, és el Nàstic la “fada bona” i no hi ha culpables!!! De vegades et pots arribar a creure que amb un petó o una abraçada ... l’encanteri es trencarà, i no és així, al contrari ... cada cop l’efecte Nàstic és més intens!!!

Jo estic una mica intranquil!!! Estic preocupat per que no sé com acabaré, hauria d’intentar controlar més aquesta situació. M’adono que no la domino gens, i que cada dia que passa la controlo menys ... i clar, això vol dir ... doncs està claríssim ...el que vol dir ... ESTIC EN MANS DEL NÀSTIC, i aquesta fragància, aquest perfum, aquest efecte ... digueu-li com volgueu ... em te pres!!!

El que sí es veritat, és que crec que en general ... soc un privilegiat, i em sento orgullós de ser qui soc i estar on estic, i ... noto dins meu una sensació agradable, atractiva, fascinant, plàcida, exquisida, satisfactòria i fins i tot seductora.

Crec que ho puc escriure més gran (vull dir que puc augmentar la mida de la lletra, per exemple Verdana, Arial o Tahoma 24, 32, 46 o 64), però no puc dir més clar ... el que és per a mi l’efecte Nàstic, oi?


(Uffff, és que no em puc treure el Nàstic del cap en tot el dia, i necessito escriure i pensar ... perquè quan escric o quan penso és quan em sento millor, i la veritat m’ha sobtat ... aquesta mena d’encanteri, no estava preparat, no m’ho pensava, no m’ho imaginava ... però les coses són com són ... no com jo voldria que fossin, tot i què ... jo en aquests moment reconec que ... no em conec!!!)

Autor: Josep Maria Cornadó

el_meu_raco “NAPS i ... COLS”

La percepció és un procés nerviós “superior” que permet a l’organisme, bàsicament a través dels sentits, REBRE, ELABORAR i INTERPRETAR la informació que prové de l’entorn i d’un mateix. Sense cap mena de dubte, almenys per mi, és una de les parts més importants del pensament, ja que a través d’ella configurem les sensacions que rebem del món extern i “donem sentit” al que ens envolta.

Llegir article

el_meu_racoLa primera impressió ... és la que compta?

La primera impressió ... és la que compta?

Ara feia dies que no escrivia! La veritat és que no ha estat per falta de ganes, perquè a mi m’agrada escriure. He tingut molta feina (i no és una excusa!) i per escriure jo necessito temps. Com potser he dit algun cop sempre que escric tinc la sensació que ordeno les meves idees. Qui no te un calaix ple de coses, que sap que hi són, que les troba quan les necessita (es podria matisar) ... però que de vegades quan busca “una” en troba “una altra” que no hi comptava i te una sorpresa!

Llegir article

el_meu_racoL’optimisme ... i el Nàstic.

L’optimisme ... i el Nàstic.

De vegades, un fa les coses bé ... i no surten com espera o bé els altres no les interpreten com cal ni com es mereix qui les fa. Els criteris a l’hora de fer valoracions sobre una tasca que han realitzat altres és relativa i subjectiva. Per avaluar les coses com cal ... és necessari saber el que passa o ha passat de debò. Això no sempre és així. Quan les coses no surten com tu vols ... et pot envair el pessimisme! Aleshores, esperes poc o res de les teves iniciatives per prevenir la desil·lusió que provoca el fracàs. Això provoca ansietat! I entres en una dinàmica negativa ... que et fa rendir menys.

Llegir article

el_meu_racoHo haveu vist?

Ho haveu vist?

Buenu ... feia dies que no escrivia i no per falta de ganes (m’ha quedat bé això, no?), la veritat ... porto uns dies “liadillu” amb molta feina, més de la puc i vull fer ... però de vegades no controlem la situació i passa el que em passa a mi. Però m’aplico tota la teoria de l’educació emocional i intento no anar estressat i continuar sent el més feliç que pugui. I no em puc queixar ... tot va bé! Doncs ja estic aquí i com em sento content d’escriure a la meva estimada web, avui ho faré de futbol, sí ... confieu en mi ... parlaré de FUTBOL i clar, del Nàstic que és la meva passió. Però avui no m’aniré pels núvols com faig altres cops ... estic decidit a concretar!

Llegir article

el_meu_racoLa mentalitat ... i el Nàstic.

La mentalitat ... i el Nàstic.

Segurament tots estaríem d’acord ... que tenir els ulls marrons és cosa de la genètica però, també ho és tenir un do per jugar a futbol? I ... per tocar la guitarra? Són característiques personals que administrem gràcies als nostres gens o a l'estimulació de l'ambient? Què configura l’ésser humà ... l’herència o l’aprenentatge? Hi ha opinions de tota mena, tot i que jo aprofito aquest espai per explicar-vos el que penso al respecte.

Llegir article

el_meu_racoIsaac Newton ... i el Nàstic.

Isaac Newton ... i el Nàstic.

M’he inventat una teoria que no sé si existeix de veritat. I com de vegades sóc agosarat ja l’he posat un nom “La teoria de la goma”. Abans de tenir clars els seus principis ... em vaig dir, “jo l’hi poso nom”. Almenys que tingui nom ... com les bones teories. I així va ser. De què va? Sabeu ... aquelles gomes (de color camel) de lligar els pollastres, em van ajudar a establir una idea sobre una cosa que m’adono que em passa: Hi ha coses, fets i persones amb les que de vegades estableixes una relació com elàstica. Vull dir que s’estira i s’escurça, es fa llarga ... i curta, va i ve, a cops estàs dalt i d’altres estàs baix. I fa temps que li dono tombs al cap amb el tema. Perquè em passa a mi? Li passa a tothom? Sóc responsable?

Llegir article

el_meu_racoPronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.

Sempre he manifestat des del meu racó que no entenc massa de futbol. Vaig estar uns quants anys jugant a diferents equips provincials, he vist molts partits en directe i per la televisió però lo meu no és el futbol. De fet ... lo poquet que sé ... ho he aprés de Luis Cèsar i també del meu fill. Sí, en les converses “funboleres” mantingudes amb ells ... t’adones que vol dir “saber de futbol”, i que hi ha qui en sap, i molt. Hi ha qui sap llegir un partit, qui s’adona perquè passa una cosa o altra, etc. Però insisteixo ... lo meu no és el futbol. Tampoc no es que sàpiga ben bé que és “lo meu” o potser sí ... però per prudència no ho diré públicament!

Llegir article

el_meu_racoPor ... davant el nou curs?

Davant la nova temporada hi ha una sèrie de paraules que em venen al cap: Expectatives, il•lusió, incògnita, paciència, prudència, nervis, por ... i així podria seguir una bona estona ja que en sortirien un munt. N’hi ha de tots colors. Algunes amb connotacions positives ... i d’altres de no tant. Però de totes hi ha una ... de ben diferent, la por!

Llegir article
“NAPS i ... COLS”Josep Maria Cornadó, 09-10-2011
La primera impressió ... és la que compta?Josep Maria Cornadó, 16-08-2009
L’optimisme ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-02-2009
Ho haveu vist?Josep Maria Cornadó, 28-01-2009
La mentalitat ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó, 25-12-2008
Isaac Newton ... i el Nàstic.Josep Maria Cornadó , 31-10-2008
Pronosticar és fàcil, encertar ... més difícil.Josep Maria Cornadó, 01-10-2008
Por ... davant el nou curs?Josep Maria Cornadó, 03-09-2008
“Xapat ... per vacances”Josep Maria Cornadó, 23-06-2008
La “barra de ... ferro”.Josep Maria Cornadó, 21-05-2008
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Webmaster: Webmaster <webmaster@nasticdetarragona.com>
Disseny: Albert Sola <asola@tinet.org>

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

Web allotjat a: La Tecla Network

Optimitzat per 1024x768.
Utilitzem cookies pròpis i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat personalitzada mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació i preferències.
Si continua navegant, entenem que accepta el seu ús.